the voice wrote:
stvarno temeljit odgovor iako se ne mogu složiti sa svime. po meni sušak i rijeka su se toliko stopili, da ne vjerujem da postoji svjesni sustav zapostavljanja istočnog dijela grada.
štoviše u izgradnji je kampus, bolnica...imate zvjezdarnicu, dvoranu mladosti, prostori vulkana se aktualiziraju, a da ne govorim tower centar.
kako god, za mene je ljubav prema rijeci i sušaku, te nk rijeci i orijentu jednaka.
štoviše i sam sam potekao s vežice i bio tamo, tada kad je sve oko rf nastajalo, pa se eto registrirao da postavim par pitanja jer mi je puno toga nestalo iz memorije.
sjećam se da smo prije red fuckersa imali na jednoj tekmi transparent red boys, napisan sprejem ispred v.bakaric skole! da li znas za to? ne spominje se u povijesti.
Slažem se za gore navedeno, međutim što se tiče sporta opčenito na tom planu gotovo ništa se ne radi. Zvjezdarnica koja je zbilja s okolišem odlično napravljena u koju je utučeno preko 12 miliona kuna, neznam kome na Sušaku je potrebna, kad ju dnevno pohodi nitko živ, osim đanera i cugera. Bolnica daj Bože da zaživi, jer ovaj stari dio je za doć tamo i krepat kakvi su uvjeti, a već sada stižu informacije od ljudi koji rade u starom djelu, da je arhitekt koji je projektirao ovaj novi dio da je dobrano zabrljao prostorni plan, odnosno da će sobe koje će biti u funkciji bit prenapučene sa brojem kreveta. Tower Centar, zbilja sve pohvale, centar zabave, shopinga i jedino mjesto gdje čovjek može pošteno ostavit plaču na igrama na sreču i otiči doma ženi bez kune za narednih mjesec dana gladovanja. Dvorana mladosti je zrela za obnovu, igralište "Dolac" na Trsatu, koji je odgojio bezbroj generacija Orijentaša više nije u funkciji a što se tiče nogometa i općenito sporta na Sušaku i ulaganja u infrastrukturu NK Orijent nula bodova. Zbilja je žalosno da djeca iz omladinske škole kluba, moraju trenirat i igrat svoje domače utakmice na Kantridi, Omladinskom i Ininom igralištu, koji su ujedno i opasni po zdravlje i zabranjeni za odvijanja službenih utakmica dok klubovi sa druge strane Rječine zauzimaju termine na Krimeji. To je tragedija!
Kroz par dana objavit ćemo dopis iz Grada Rijeke, koliko po njima su oni uložili novaca u Krimeju u zadnijh 4 godine i kako to danas izgleda, pa češ vidjet kako tu nešto ne štima.
Osobno mislim da se pitanje "Dolca", može pozitivno riješit za klub, a i da se uz prostor kampusa moglo napravit jedno pomoćno igralište, npr na prostoru gdje je betonsko vojno igralište na Vojaku, međutim kad god upitamo za tako neke stvari uvijek se dobije isti odgovor, a to je "da novaca se nema, i mi smo uložili toliko i toliko", a to šta stvari stoje kako stoje i to šta Krimeja sa "drvenim foteljama" ( Kako je izjavio pročelnik za sport Veljko Karabaić) izgleda ko da je jučer rat završio, to nije bitno. Bitno je da se svi zadovoljimo mrvicama i zamagljivanju očiju o silnim ulaganjima, za dobro svih nas.
A trebaš vidjet kad se postavi pitanje "gradskim igračima" kako to da naš jučerašnji protivnik NK Hašk koji je do 1990, bio ugašen, ima ambicija za ulazak u 2 hnl, pa i dalje, i kako on može gradit novi stadion i gradit još dva pomoćna igrališta, a ima ih već 3??? Naravno nije on jedini tu je i NK Rudeš, HNK Gorica, RNK Split, NK Dugopolje...Kako oni mogu krenut iz mrtvih prema gore, a NK Orijent samo prema dole iz godine u godinu? E tek onda se dođe do problema, jer po ljudima koji nešto odlučuju o našem klubu i sportu, svi živi su krivi za to stagniranje NK Orijent. Kad to slušaš imaš dojam da da su im krivi svi, od sponzora koji ne daju lovu, privatnih tvrtki koji ne pomažu gradski sport, od purgera, jer sva lova ide u zg, do dalmatinaca, jer su oni "tovari", istrana jer su oni svi "srbi", do kapitalista, komunista, desnice, ljevice, pa naravno i slovenaca, bosanaca, srba, amerikanaca, eskima, pa i indijanaca, ne daj bože da ih ima, jer bi i oni bili krivi šta ometaju "Boga Sunca", našeg gradonačelnika, te njegove kauboje šta su se uhljebili u gradske firme koje (ne)vode brigu za sportske kolektive u Gradu Rijeci.
Naravno naposljetku krivi smo i mi njurgavi Sušačani, navijači koji stalno nešto protestiraju, bune se, rade barufe.
Svi su krivi osim te gospode koju svaki dan se može vidjet kako gule laktove na šankovima, mirno ispijajući svoje jutarnje kavice dok prodaju maglu svima nama, kako se strašno ulaže, a rezultata nigdje.
Uvjereni smo kad bi postojala pozitivna politička volja da bi se sve što se tiče NK Orijent i Sušaka moglo na bolje promjeniti, vrlo skoro, međutim, toga nema, a dovoljno je napomenuti da Grad Rijeka dok istodobno daje 20 miliona kuna godišnje za legendarno kazalište "Ivan Zajc" istovremeno za općenito sport u gradu odvaja 0.9% novaca od svog godišnjeg proračuna.
Što se tiče tog transparenta, do sada nije bilo informacijama o tome i hvala na tome a na žalost i ograničeni smo sa fotografijama koje postoje sa tih prvih početaka, a sve šta imamo, smo postavili u galeriju.
Općenito više bi volio i da ta tvoja ekipa ili pojedinci sa prvih početaka se malo više aktualiziraju oko cijele ove priče, jer uzaludno je očekivat da u 3 ligi, uz klub koji je stalno nigdje, da će tekme pohodit većina prve "vecchie guardie" iz 88-e (par ljudi je još uvijek prisutno) koja koliko mi je poznato svugdje razasuta, al u jednu ruku, i razlog osnivanja ove naše udruge "KNO" je da se svi koji vole NK Orijent, druže, kroz udrugu il skupinu i na kraju krajeva podrži naš klub kakav god da je i gdje god da se natječe.